Overgenomen van Bestbekeken waar het geplaatst is op 24-01-2008 en gerealiseerd door Gerdie en Hans
Ruud en Jeanne van der Heijden

Ruud van der Heijden, op bovenstaande foto samen met zijn vrouw Jeanne, is van beroep entertainer. Bij velen is deze geboren Bestenaar bekend vanwege zijn optredens tijdens carnaval, verenigings- festiviteiten en andere muzikale evenementen binnen en (ver) buiten Best. Ruud heeft veel te vertellen: Bestbekeken.nl ging twee keer op bezoek in de gezellige woning aan de Nassaustraat.
Ruud (*1932) komt uit een groot gezin met 9 kinderen, dat op allerlei plekken in Best en Eindhoven gewoond heeft. Was dat vele verhuizen al een voorbode van het optreden in alle hoeken van Nederland? Hier zit hij op de arm van zijn moeder, die dit terzijde, een tante is van PSV- directeur Jan Reker.

Opgegroeid rondom de oorlogsjaren heeft hij van die oorlog en vooral van het bevrijdingsjaar en de tijd daarna veel meegemaakt: "s’nachts sliepen we in onze schuilkelder bij de woning aan de Boschdijk samen met de bevrijders van Best, de Schotten, terwijl de Duitsers er omheen liepen". Als 14- jarige wees hij na de oorlog de Opruimingsdienst waar gesneuvelde soldaten en munitie begraven lagen .

Ook als 14-jarige trad hij voor het eerst-samen met zijn vader- als muzikant in het openbaar op. Op bovenstaande foto demonstreert Ruud het instrument waarop zijn vader Toon speelde: een diatonische accordeon. Het bedienen daarvan is een vak apart. Na enige lessen van Harry Illegems en Leen van de Sande was het vervolgens een kwestie van zelfstudie die Ruud verder op de muzikale ladder bracht.

Vier generaties van der Heijden ~ vader Toon, Ruud, diens zoon Willem en kleizoon Vincent. Heel wat muzikaliteit bij elkaar.

De militaire dienst bracht hem naar Den Helder en vervolgens naar DAF. En zowel bij de Marine als bij DAF kon hij in zijn vrije tijd zijn muzikale talent kwijt. Bij DAF maakte hij zelfs kennis met een nieuwe accordeon, een voor hem tot dan ongekende luxe. Na drie jaar verkaste hij naar de Vries - Robee, waar hij 17 jaar in de buitenmontage werkte. Als u ooit in Brussel komt en het Atomium ziet kunt u trots zeggen dat Bestenaar Ruud daar ook zijn bijdrage aan heeft geleverd.

De muziek begon geleidelijkaan een steeds belangrijker rol te spelen. Hij was muzikant bij het orkest van Henny Vilee uit Eindhoven, bij Koos van Beurden en de Valko´s uit Valkenswaard. Zijn eerste eigen trio, met broer Anton heette de Matondo´s, wat Afrikaans is voor straatmuzikanten.

Op bovenstaande foto de Matondo´s, toen uitgebreid tot vijf, met de veel te vroeg overleden zangeres Anja van der Avoirt

De muziekinstallatie was in de beginjaren echt wel even anders dan tegenwoordig. Op bovenstaande foto houdt Ruud een van de twee microfoons voor de accordeon van zijn vader, zodat het vertolkte lied ook achter in de zaal nog hoorbaar is.

De eerste grammofoonplaatjes werden opgenomen, er kwamen TV optredens, de naam Matondo´s werd Het Orkest Ruud van der Heijden. En ook die naam werd voor een andere ingeruild. Het Heidecombo, een naam met een knipoog naar de indertijd bekende Havenzangers.

Een intermezzo. Optreden onder de naam Holzschuh Buben. Ruud verloochent ook hier de Bestse klompenmakerachtergrond niet

De Holzschuh BubenDe Middeleeuwse feesten in Best, met van de Nieuwenhuizen als grote animator. Bij zulke evenementen werd er nooit vergeefs een beroep op Ruud als muzikant gedaan.

Zo zullen zich vele Bestenaren hem ook herinneren; als entertainer in en voor het station - en dan op het dak van een soort kiosk - in Eindhoven
En bij die evenementen hoorde natuurlijk ook carnaval, en zeker ook het kindercarnaval, samen met zijn zoon Antal. Al heeft Ruud veel opgetreden met zeer naaste familieleden - zijn vader, zijn broer, zijn tante zijn zoons Willem en Antal - hij speelde ook muziek met Ronny Tober, Corry van de Rekels, Lee Tower en inderdaad ook met Jose van Luv.
Nog steeds is Ruud de motor van twee muzikale groepen in Best. Vleuts Volk, zang en ontspannings- gezelschap en Resonans, zie foto hierboven. Resonans is ontstaan uit een parochiefeest van de Liduina. Inspirator daarvan, Jeanne - de vrouw van Ruud - heel goed in het schrijven van teksten.

En zo blijft Ruud zeer actief. In de laatste decembermaand verzorgde hij meer dan twintig op- tredens. Dat houdt lichaam en geest alleen maar jong!

Bovenstaande pagina is overgenomen van http://www.bestbekeken.nl waar het geplaatst is op 24-01-2008 en gerealiseerd door Gerdie en Hans